Art-5 butlletí electrònic 23 maig 2011 – Celebració del 1r de maig a la UAB

Celebració del 1r de maig a la UAB

La reforma de les pensions, cap a la privatització de l’estat del benestar?

L’objectiu de la reforma de les pensions respon bàsicament a la voluntat de privatització del sistema públic de pensions, amb l’objectiu de poder realitzar moviment especulatius amb els grans capitals que es generen a partir de les aportacions als plans de pensions privats. La reforma de les pensions s’ha d’entendre “dentro de toda la enorme batalla que esta librando el capital contra las classes populares i los trabajadores”.

Aquest 2011, coincidint amb el 125e aniversari del fets de Haymarcket (Chicago) que varen donar origen a la jornada reivindicativa del 1r de maig, les seccions sindicals dels CAU-iac i la CGT han organitzat un acte conjunt de commemoració. L’acte, amb el títol de La reforma de les pensions, cap a la privatització de l’estat del benestar?, es va dur a terme el dia 5 de maig, al migdia, a la Sala d’Actes del rectorat, amb la presència de Luís Blanco, Miren Etxezebarreta i amb David Yeste com a presentador.

La ponència de la Dra. Etxezebarreta, professora del Dep. d’Economia Aplicada de la UAB, va ser una conferència molt interesant i aclaridora sobre la reforma de les pensions i els seu efecte sobre la societat. Miren va insistir en el fet de que l’objectiu de la reforma respon bàsicament a la voluntat de privatització del sistema públic de pensions, amb l’objectiu de poder realitzar moviment especulatius amb els grans capitals que es generen a partir de les aportacions als plans de pensions privats. La ponent va insistir en que la reforma de les pensions s’ha d’entendre “dentro de toda la enorme batalla que esta librando el capital contra las classes populares i los trabajadores”.

Blanco, portaveu de la Coordinadora Nacional Confederal de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), va parlar de l’actual panorama sindical català, dominat pels dos grans sindicats institucionals, i de la necessitat de treballar des de propostes alternatives de base i assembleàries; Luís va aclarir que “en els sectors on es fa treball sindical i és fa acció sindical, UGT i CC.OO: no són “majoritaris”. El portaveu de la IAC, davant de la pregunta del perquè els sindicats institucionals donen suport a les reformes, va manifestar que CCOO i UGT són sindicat i empresa al mateix temps, i que tenen necessitat de les aportacions de subvencions, d’EROs i dels beneficis empresarials de la grans empreses i dels plans de pensions dels que són gestors per mantenir unes estructures que no poden ser finançades per l’escassa afiliació.

Yeste va fer un recordatori dels fets de Haymarcket i de la posterior repressió policial i judicial, i de com el 1r de maig es va convertir en el dia mundial de les reivindicacions laborals. L’acte va acabar amb les intervencions i preguntes dels assistents.

Per afavorir el seguiment de l’activitat, aquesta es va retransmetre en directe via streaming i es pot visionar per la web dels CAU-iac (http://cau.uab.cat) o directament a l’espai vídeos de la UAB del portal web.

Darrera actualització de dilluns, 23 de maig de 2011 07:45