Art2-Full informatiu Quincacau – 20 – Gener – 2016 – 20CLAUSTRE: UAB i Israel

20CLAUSTRE: UAB i Israel

Com a membre del Claustre de la UAB llegeixo amb esgarrifança la carta “UAB i Israel” que en Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, ha publicat a *”La Vanguardia” del 18/1/16. Masfurroll sembla posar en dubte la legitimitat democràtica del Claustre de la UAB, màxima institució representativa de la universitat, per la seva discrepància amb un acord debatut i votat a la sessió del 17 de desembre d’aquest. Cal recordar que el Claustre és un òrgan de representació electe, per i entre els membres de la comunitat universitària, mentre que, la presidència del Consell Social és anomenada des del govern de les comunitats autònomes…

En el seu article Gabriel opina que “creo que el sistema de governanza de la universidad pública demuestra en ocasiones que está desfasado, anticuado y además parece que sirve para potenciar a aquellas minorías que pretenden destruir y no ayuda a incentivar la participación de la mayoría“, una opinió que sembla molt poc adequada a algú que té com a missió la presidència de l’òrgan de participació de la societat (democràtica) a la universitat. Llegint el seu article podria arribar a la conclusió de que Masfurroll pateix de pànic patològic a la democràcia, però aquesta seria segurament una avaluació agosarada

Crec que l’error de la presidència del Consell Social és més aviat de manca de capacitat (o comprensió) lectora, res més pot justificar que es posicioni en contra de l’acord 5/2015 17D: o no l’ha llegit, o no l’ha entès. Ni el meu pitjor malson em podria imaginar que, el president del consell social d’una universitat pública catalana, es posicioni a favor de l’Apartheid, de col·laborar amb institucions que estiguin implicades en de l’ocupació de Palestina o de l’incompliment dels Drets Humans i del Dret Internacional. Imaginar-me això m’és senzillament impossible.

Entenc que la problemàtica que envolta l’enfrontament no resolt entre l’estat d’Israel i el poble palestí és molt complexa i que es pot abordar des de moltes perspectives. Totes les opinions s’han d’avaluar amb molta cura. Però en aquest cas concret crec que Masfurroll s’ha deixat influenciar per un periodisme intoxicador, de molt baixa qualitat, que fa lectures interessades dels fets des de posicions apriorístiques. Si us plau, llegiu amb atenció els texts abans de llençar-vos a una piscina interpretativa buida!

Personalment, jo, n’estic convençut de que el Claustre de la UAB (la universitat a on treballo) sempre es manifestarà en contra de qualsevol tipus de discriminació i a favor dels Drets Humans (i per extensió del Dret Internacional) per a totes les persones: homes, dones, infants, joves, vells, agnòstics, ateus, cristians, jueus, budistes, animistes, sunnites, xiïtes, israelians, andorrans, palestins, gitanos, inuits, catalans, pigmeus, indoeuropeus, kurds, armenis, turcs, dacis, papús, semites i, fins hi tot, presidents de consells socials.

Acords de la sessió

[17/12/2015] Claustre

Punt 3.2. Propostes presentades per claustrals de la UAB per al seu debat i votació.

Acord 5/2015, de 17 de desembre, del Claustre dins el marc de les competències del Claustre per a formular recomanacions, propostes i declaracions institucionals contingudes en l’article 58.j dels Estatuts de la UAB i en l’article 4.j del Reglament del Claustre, el Claustre acordà aprovar les següents propostes:

El Claustre de la UAB declara la UAB Espai Lliure d’Apartheid i reclama trencar tot tipus de relacions amb aquelles institucions israelianes que estiguin directa o indirectament implicades en l’ocupació de Palestina, fins que aquest no compleixi els Drets Humans i el Dret Internacional.

Referències: *http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20160118/301476123904/uab-e-israel.html