“Revista electrònica Quincacau – Octubre 2016 – Els organismes unitaris de la UAB es posicionen contra la repressió a l’acte d’inauguració

Els organismes unitaris de la UAB es posicionen contra la repressió a l’acte d’inauguració.

Juntes i Comitès de PAS i PDI (els organismes unitaris de la UAB), amb el suport de totes les seccions sindicals, varen exhibir la seva unitat en contra de la repressió al Campus per la persecució política i sindical a ran del cas conegut com a “27 i més” a l’acte d’inauguració del curs acadèmic de la UAB, celebrat a la sala d’actes del rectorat, el passat 3 d’octubre.

Una representació de delegats sindicals varen acompanyar al Secretari de la Junta PDI en la lectura d’un comunicat consensuat per tota la representació de les persones treballadores de la UAB, en una intervenció al marge del protocol de l’acte però comunicada a l’equip de govern de la UAB. L’acte institucional es va retransmetre en directe i està a disposició dels usuaris a la web.

La intervenció del Secretari de la Junta PDI (vídeo a 02:40) va consistir en la lectura d’un comunicat on destacava que comencem el curs 16/17 amb la notícia de la sol·licitud, per part de la fiscalia, de penes d’entre 11 a 14 anys de presó contra 25 estudiants i ex-estudiants i dos treballadors de la UAB (…) la imputació contra els dos treballadors es fruit de la seva tasca sindical en representació de les persones treballadores de la UAB. El comunicat es tanca amb l’exigència de la retirada de totes les acusacions relacionades amb el tancament i l’arxivament del procés judicial i demanant suport al “Manifest per la despenalització de la dissidència a la universitat” promogut per un grup de persones treballadores de la UAB.

La repressió contra persones estudiants i treballadores de la UAB també va estar present en el discurs de Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola (vídeo a 97:40), que va agrair al nou equip de govern la seva retirada com a acusació particular del cas que va considerar com a mostra de valentia i fermesa en la defensa dels Drets Civils. Per a Escolà lluitar per la universitat pública mai no hauria de ser motiu de persecució. Perquè la Universitat Pública ha estat sempre una seu i referent de lluita pels Drets civils i els Drets socials.

La lliçó inaugural, titulada “Sortim de l’ombra. Contra la ignorància i la desigualtat” va ser impartida per la periodista Maria Rosa Calaf. A l’acte i va participar director general d’Universitats de la Generalitat, Josep Pallarès; el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll i Margarita Arboix, actual rectora de la UAB, que el va presidir.

 

Text del comunicat dels organismes unitaris i seccions sindicals de la UAB:

3 d’octubre de 2016

 

COMUNICAT organismes unitaris PAS i PDI de la UAB

Enguany, a la UAB, comencem el curs 16/17 amb la notícia de la sol·licitud, per part de la fiscalia, de penes d’entre 11 a 14 anys de presó contra 25 estudiants i ex-estudiants i dos treballadors de la UAB: un PAS i un PDI. Aquestes peticions sumen més de 325 anys de presó pel conjunt del encausats i es relacionen amb les mobilitzacions que hi va haver a la UAB la primavera del 2013, contra les retallades i en defensa de la universitat pública.

Es important recordar que la imputació contra els dos treballadors, membres l’any 2013 dels comitès d’empresa del PAS i del PDI, son fruit de la seva tasca sindical en representació de les persones treballadores de la UAB. Una tasca que va ser consensuada i encomanada des de la Plataforma per la Universitat Pública on hi participaven la majoria de sindicats de treballadors/es i estudiantils de la UAB. Els dos treballadors se’ls inclou en la causa penal per haver participat en una roda de premsa com a portaveus de la plantilla de la UAB: 11 anys i mig de presó, 5 anys d’inhabilitació, 5 anys d’allunyament de la UAB i 400.000€ de responsabilitat civil, …

Les mateixes o superiors penes sol·licita el fiscal contra els 25 estudiants. El seu delicte “criminal” varia segons els cassos: participar en la mateixa roda de premsa, assumir la tasca d’interlocució i negociació amb el Equip del Rector del seu moment, o, simplement participar en les mobilitzacions com va ser una tancada a l’edifici del rectorat, demanant la implementació dels acords del Claustre de la UAB del març del 2013. Durant la tancada i els actes de protesta també van donar suport membres del PAS i també del PDI que de manera pública i notòria es van prestar a traslladar al rectorat una part de la seva tasca docent.

Entenem que aquest procés judicial i la petició de penes és una aberració, que no té precedents a la universitat des dels temps de la dictadura, i que semblen apuntar directament a castigar i laminar el moviment estudiantil i sindical. Aquestes acusacions representen torpedinar els principis bàsics dels drets i llibertats sindicals, polítiques i de ciutadania. Una negació dels drets fonamentals, de les llibertats de pensament, d’expressió i de manifestació pública. Tot això no pot tenir cabuda en el nostres campus, caracteritzat pels principis democràtics, i ha de rebre el rebuig del conjunt de la comunitat universitària. Per tot això:

  • Exigim la retirada de totes les acusacions relacionades amb el tancament i l’arxivament del procés judicial.
  • Demanem a tota la comunitat universitària que s’adhereixi, mitjançant signatura, al “Manifest per la despenalització de la dissidència a la universitat” promogut per un grup de persones treballadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (PDI i PAS), preocupades per l’amenaça del fiscal contra 27 membres de la nostra comunitat. http://repressiouab.precarietat.net/ca/manifest
  • Els organismes unitaris de representació volem mostrar el nostre suport i afecte a les persones que estan patint directament aquestes peticions de penes.

Aquest procés judicial s’ha d’entendre com un atac a les llibertats individuals i col·lectives de tota la comunitat universitària, i és de màxima importància el compromís col·lectiu d’aturar-lo i que no continuï endavant.

 

Comitè d’Empresa del PAS UAB, Comitè d’Empresa del PDI UAB, Junta de PAS funcionari, Junta de PDI funcionari. Seccions sindicals UAB de: ADT, CAU-IAC, CCOO, CGT, CSI-F, UGT.

Darrera actualització de dimarts, 18 d’octubre de 2016 08:17