Diumenge 8M 2020, vaga general

El passat diumenge 8 de març de 2020 es va desenvolupar la jornada de vaga general convocada per la Intersindical alternativa de Catalunya (IAC), de la que formem part els CAU-IAC, i altres sindicats alternatius. Els sindicats institucionals no van donar suport a la vaga.

La Secció sindical dels CAU-IAC a la UAB vam considerar que, en convocar-se la vaga general un dia no laborable per a la pràctica totalitat del col·lectiu del PAS de la UAB, innecessària l’habitual convocatòria d’assemblea per a posicionar a la plantilla respecte al suport a la vaga.

El Consell nacional extraordinari de la IAC va decidir donar suport a la crida de vaga general de dels moviments feministes pel Dia internacional de les dones treballadores, amb el suport de tots els sindicats que integrem la IAC: CATAC-CTS, CAU-IAC, FAA, FTC, IAC-CATAC i USTEC·STEs.

Les dones que duen a terme treballs remunerats en dies festius son les que, sovint, es troben en situacions laborals de més precarietat (hostaleria, sanitat, cures, neteja, àmbit de la comunicació, …). El Consell nacional de la IAC va decidir que, tot aquest 8 de març coincidís en diumenge, calia convocar la vaga general per a possibilitar a totes l’exercici del dret a la vaga. La jornada ha volgut, també, abordar amb més intensitat un altre dels eixos proposats pels moviments feministes relatius a la mobilització: les vagues de cures i consum. Encara hem de parlar de l’assumpció per part de les dones de les tasques de cures que es tradueixen en una segona i a vegades tercera jornada: laboral i no remunerada.

La nostra tasca sindical diària ha d’incorporar la perspectiva feminista; interpel·lant als nostres interlocutors per tal que generin plans estratègics específics que abordin conceptes bàsics de la desigualtat de gènere com són els plans d’igualtat i les mesures per eradicar l’assetjament sexual als centres de treball.

Aquest passat 8 de març, la IAC (i els CAU-IAC), hem estat participant dels espais feministes amb els quals hem treballat arreu del territori català per tal que aquesta mobilització torni a ser un èxit.

Acabem amb els sostres de vidre i amb la bretxa salarial de gènere!
Cap pas enrere en igualtat, equitat i drets!
Lluita i mobilitza’t!