Temporalitat a l’administració

Dani de los Cobos, delegat sindical de la IAC, ens il·lustra, en el seu article del 12 d’abril La temporalitat a l’administració de Catalunya, la situació de temporalitat a la Generalitat. Aquest situació és paradigmàtica respecte a les administracions de l’estat espanyol, incloses les administracions de les universitats.

Segons de los Cobos, la temporalitat a la Generalitat és propera al 52%. Aquesta xifra no és llunyana a la temporalitat de la UAB on, entre falsa obra i servei i interins pendents d’estabilització, la temporalitat a la UAB era, ja el 2010, propera al 50%.

Malgrat els simulacres d’estabilització per la via del indefinit no fixe, la realitat del precariat [1] de la UAB és similar al precariat de totes les administracions públiques, realitat que fotografia clarament l’article d’en Dani.

La normativa europea (que Espanya incompleix des del 1999), amb la sentència del TJUE del 19 de març del 2020 i amb l’auto del TJUE de 30 de setembre de 2020 (C-135/20), obliga la legislació espanyola a aplicar la Directiva 1999/70/CE que indica que el personal que estigui contractat més de tres anys a una empresa adquirirà la condició de fixe. Aquesta jurisprudència hauria de ser aplicable també al personal interí. Per altra part, genera també els drets a indemnització per finalització de contracte.

Des dels CAU-IAC hem defensat sempre que ha de ser d’aplicació la fixesa passats els 3 anys de contracte, i que s’ha d’aplicar al personal UAB, amb totes les garanties i drets laborals i sense discriminació per origen de contracte.

Podeu veure també el comunicat de IAC-CATAC del 10 d’abril de 2021 (full informatiu CATACRAC, númro 10 de l’any 2021).

Última hora: amb data 15 d’abril hem sabut que la jutge (d’instrucció 9 de Barcelona) ha admès a tràmit la querella presentada per l’Associació Plataforma d’Interins/es de Catalunya (PIC) que denúncia, per la via penal, l’excessiva temporalitat dels funcionaris interins que podria comportar delicte de prevaricació administrativa, al dictar resolucions que suposen arbitràries i contràries a la jurisprudència europea i a la legislació espanyola: més info a El Periódico i a Marfanta.

[1] Precariat: neologisme referent a les persones treballadores que pateixen la precarietat laboral.